Nowy projekt promujący jaja pochodzące od kur utrzymywanych w Polsce. Polecam uwadze www.polisheggs.org
Czytaj więcejFermy Drobiu Sumicki wraz z Ubojnią Drobiu Gallus posiadają w ofercie tuszkę oraz elementy kurczęcia chowanego w systemie zbliżonym do półintensywnego. Specjalnie dobrany program żywienia (oparty o krajowe zboża takie jak pszenica i kukurydza) wraz z zachowaniem dobrostanu pozwala na produkcję ptaków, które nie przyrastają tak szybko jak w chowie intensywnym. Szczególna uwaga zwracana jest na 1-sze 3 tygodnie życia ptaków. W efekcie mięso otrzymane z takich ptaków charakteryzuje się ponadprzeciętną jakością oraz wybitnym smakiem.
Czytaj więcejSzwajcarska firma PVA działająca w branży innowacyjnych dodatków paszowych wprowadza na rynek polski dodatki z serii DIGESTON. Jest to grupa dodatków opartych o naturalnie wytworzone probiotyki. DIGESTON stabilizuje mikroflorę przewodu pokarmowego zwierząt, poprawia ich produkcyjność. Ponadto wykazuje pozytywny efekt w ograniczeniu poziomu amoniaku co ma niebagatelne znaczenie w kontekście oceny dobrostanu. Oczywiście, DIGESTON doskonale wpisuje się w tendencje do ograniczenia stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt. DIGESTON STRONG zawiera w swoim składzie również drożdże, które wzmagają efekt działania bakterii probiotycznych.
Więcej o historii i działaniu probiotyków można przeczytać dziale BAZA WIEDZY
Delacon wprowadza na rynek nowy dodatek paszowy wspomagający prawidłową pracę przewodu pokarmowego (redukcja ilości oocyst, ograniczenie patogenności Clostridium perfringens) - Biostrong® Protect.
Czytaj więcejJuż wkrótce pojawi się aktualizacja programu. Zmiany będą dotyczyć generowanych raportów. Wprowadzimy również moduł żywienia "na mokro". Poza tym sporo zmian mniej widocznych, dotyczących optymalizacji działania programu.
Czytaj więcejDSM i Novozymes wprowadzają nowy dodatek paszowy Balancius™. Dodatek ten zawiera muramidazę, enzym któy wspomaga trawienie ścian komórkowych bakterii. Więcej informacji na stronie: https://www.dsm.com/anh/en/feedtalks/balancius.html
Czytaj więcej